#1
by Firestarter » Dec 27, 2016 4:35 pm
Waar je in de (niet) goede oude tijd, als je een bekeuring niet kon (of wilde betalen), kon kiezen voor vervangende gevangenisstraf, is deze mogelijkheid er niet meer. Het gevolg is dat mensen in de gevangenis opgesloten worden (b.v. voor een periode van 15 dagen) voor een niet betaalde bekeuring, waarna de boete nog steeds niet betaald is en deze wanbetalers nog twee keer dezelfde periode gedetineerd worden.
De wet staat bekend als Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (in de volksmond beter bekend als de Wet Mulder). Formeel vallen (het incasseren van) bekeuringen overigens niet onder het strafrecht, maar onder bestuursrecht en is er geen sprake van “detentie” maar van “gijzeling”.
Gijzeling kan overigens ook plaatsvinden voor niet betaalde belasting.
Er zijn wel rechtsmiddelen als bezwaar en beroep, maar mensen die een boete in de eerste plaats al niet kunnen betalen, hebben daar niets aan.
De gevolgen van een gevangenisstraf kunnen ook nog eens dramatisch zijn, als iemand daarvoor zijn (slecht betalende) baan en/of bijstanduitkering verliest (wat kan: als iemand een afspraak mist), zodat ze eenmaal uit de gevangenis dakloos (gemaakt) zijn. Of denk bijvoorbeeld aan ouders van kleine kinderen.
Uit het rapport van de Nationale Ombudsman van 17-1-2013 (nr. 2013/003) blijkt dat jaarlijks 25.000 mensen op vordering van het CJIB in de cel worden gezet.
Nadat een boete definitief is – als geen mogelijkheden meer zijn voor bezwaar en beroep – gaat het CJIB over tot inning en stuurt een aanmaning met administratiekosten. Als die aanmaning niet binnen vier weken betaald wordt, wordt het bedrag verder verhoogd en worden dwangmiddelen gebruikt.
Eerst wordt geprobeerd om de vorderingen voldaan te krijgen door beslag op goederen en inkomsten. Als dat niet tot voldoende resultaat leidt, doordat iemend geen financiële middelen heeft, kan de wanbetaler in de gevangenis gestopt worden.
Slechts één op de tien gaat tijdens de gijzeling over tot betaling.
Nadat de Nederlandse overheid in een nieuwe poging mij te vermoorden vanaf 3-6-2015 simpelweg mijn bankrekeningen blokkeerde, zat ik na het verlies van ruim 15 kg gewicht tussen daklozen te eten. Weinig verassend hebben al deze daklozen financiële problemen en krijgen niet of nauwelijks hulp om uit de problemen te komen.
Drie daklozen vertelden, dat ze in de gevangenis hebben gezeten voor een niet-betaalde bekeuring, waardoor eentje zijn halve uitkering (bijzondere bijstand) kwijtgeraakt was.
Een ander vertelde, dat hij 10 maanden in de bak had gezeten voor het niet hebben van een verblijfsvergunning, terwijl hij al 20 jaar legaal in Nederland woont, waardoor hij dakloos gemaakt was. Zijn advocaat had hem wijsgemaakt, dat je in Nederland geen recht hebt op schadevergoeding als je ten onrechte in de gevangenis hebt gezeten.
Misschien dat theoretisch in een dictatuur als Nederland betalingsonmacht een valide reden is voor kwijtschelding van belasting en hongersnood voor bijstand. In de praktijk kan iemand zonder geld en postadres geen rechtszaak (tegen de overheid) voeren.
Nederlandse advocaten zijn verplicht lid van de Orde van advocaten, die onder hetzelfde ministerie (Veiligheid en justitie) valt als politie, OM en rechters, dus daar heb je ook al niets aan.