Hrvatski/Srpski/Bosanski ?

Non-English threads go here. For linguistics please click here instead.

Moderator: Senior Moderators

Re: Hrvatski/Srpski/Bosanski ?

#21  Postby tsahpina » Oct 26, 2012 2:29 pm

ja sam iz atine i beograda jer sam imala i mamu i tatu. tako sam bipatrid ali se osecam kao apatrid. nazalost vidim jasnije mane oba moja naroda,nego njihove vrline. drugo. kolko se secam iz gimnazije,nas zajednicki jezik se zove ili se bar zvao pre rascepa,srpskohrvatski za srbe a hrvatskosrpski za hrvate. bosanci kao nacija ne postoje jer su oni tamo ili srbi ili hrvati ili turci. tako su oni,jer nekako ne ide da kazes da si turcin koji zivi u bosni,izmislili da su oni bosanci. nije nego. i kao sto oni nisu bosanci po nacionalnosti,jer ni srbin u sumadiji nije je beogradjanin po nacionalnosti beogradjanin,nego srbin,niti je hrvat iz zagreba zagrepcanin nego je hrvat,pa tako dakle ni stanovnici bosne muslimanse vere....ali mi smo ovde ateisti kolko se secam...nisu bosanci po nacionalnosti nego srbi hrvati ili turci koji zive u bosni,a posto musliman ne moze po definiciji da bude srbin niti hrvat,onda su oni turci iz bosne a njihov nacin govora je dijalekt srpskohrvatskg iliti hrvatskosrpskog jezika. to isto vazi i za crnogorce koji su srbi koji zive u crnoj gori. iako su visoki dicni i drcni,ipak su samo srbi. a ni srbi iz srbije nisu bas niski rastom. to su ostavili grcima. na to nikako ne mogu da se naviknem u grckoj,ali je jos gora njihova religioznost i hipokrizija u vezi iste jer ponasanje vecine religioznih graka nema nikakve veze sa dobrim nacelima hriscanske vere. jer ima i losih. i to mnogo vise. zapravo mislim da njihova dobra nacela su univerzalna za eticne i moralne ljude kao sto smo mi ateisti. i molila bih ako moze malo viste sustinskih komentara. tu vasu kafu sam pokusala da popijem,besuspesno. nekako mirise na hipokriziju. vrlo srpski. grci su specijalisti u laganju i samozavaravanu alu u ovom drugom ne zaostaju ni srbi. hrvate ne znam.
tsahpina
 
Name: viki pliarhou
Posts: 4

Country: greece
Greece (gr)
Print view this post

Ads by Google


Re: Hrvatski/Srpski/Bosanski ?

#22  Postby sanja » Sep 01, 2016 6:31 am

tsahpina wrote: bosanci kao nacija ne postoje jer su oni tamo ili srbi ili hrvati ili turci.


Pre svega, nacija je koncept, i to koncept iz 19. veka.
Koncept koji je, pumpajući nacionalizam, "nacionalni osećaj" i "nacionalni identitet" omogućio stvaranje mnogih nacionalnih država u vreme industrijalizacije.

Međutim, ideja nacionalnog identiteta je, za razliku od ideje kulturnog identiteta, prilično idiotska.

Bosanci imaju svoj specifičan kulturni identitet. I, budući da je nacija nešto tako fiktivno, te da ni Srbi ni Hrvati takođe nisu postojali kao nacija (a ni kao narodi) do jednog trenutka u istoriji, jednako tako do jednog trenutka u istoriji nisu postojali ni Bošnjaci, pa sad, eto, postoje.

Insistirati na tome da su Bosanci Srbi ili Hrvati, jednako je kao insistirati na tome da su Srbi isključivo oni koji su plavooki i plavokosi kratkih i snažnih vratova, jer su Srbi, kada su stigli na Balkan, bili otprilike tj. baš takvi.

Evo jednog sjajnog njuz.barovog članka na temu sumanutosti rasprava o nacionalnostima, poreklu, i sličnim kretenizmima:
http://news-bar.hr/vijesti/regija/okant ... tlu-hrvatatako su oni,jer nekako ne ide da kazes da si turcin koji zivi u bosni,izmislili da su oni bosanci. nije nego. i kao sto oni nisu bosanci po nacionalnosti,jer ni srbin u sumadiji nije je beogradjanin po nacionalnosti beogradjanin,nego srbin,niti je hrvat iz zagreba zagrepcanin nego je hrvat,pa tako dakle ni stanovnici bosne muslimanse vere....ali mi smo ovde ateisti kolko se secam
Pogrešno se sećaš, uslov za učešće na forumu nije da si ateista, iako su većina ateisti.
Ovaj se forum izdvojio od RDF foruma, i osnovan je s idejom da se promovišu racionalno mišljenje i skepticizam (kao što mu naziv kaže), a nekako u tvom postu nema ni jednog ni drugog.


...nisu bosanci po nacionalnosti nego srbi hrvati ili turci koji zive u bosni
Po nacionalnosti si ono za šta se izjasniš da si po nacionalnosti.
Ja ako hoću da se izjasnim kao Inuit, nema onog ko će da me spreči. Odem na Aljasku, udam se za Eskima, izrodim mu 10 dece, onda oni imaju svoju decu, i već u trećoj generaciji imaš one koji će se smatrati za "čiste" inuite iako im je baba bila iz Srbije i izjasnila se kao inuit zato što joj se ćefnulo da ukaže na besmislenost koncepta nacije.

,a posto musliman ne moze po definiciji da bude srbin niti hrvat,
Činjenica da ti ne znaš šta je definicija podsetila me na jednu davnu temu s RDF foruma koja se zvala nešto kao "How do you explain stupid atheists?" gde se čovek čudio kako to da među ateistima ima glupih i neobrazovanih.
Jednostavno - ateizam nema tapiju na intelekt jednako kao što hrišćanstvo nema tapiju na dobrotu.
Imaš ateista koji ne znaju šta je definicija, jednako kao što imaš hrišćanina koji laže i krade.

Btw, po kojoj to definiciji musliman ne može da bude srbin ili hrvat?
Možeš li da navedeš i ponudiš izvor za tu definiciju?

a njihov nacin govora je dijalekt srpskohrvatskg iliti hrvatskosrpskog jezika
Vidim da se u jezik i u dijalekte razumeš jednako kao u definicije.

Da, mi govorimo jednim jezikom koji iz čisto političkih razloga (baš zbog takvih naci frikova kao ti) ima nekoliko imena, ali to ne znači da se tu radi o dijalektu, jer se, erhhmmmm... ne radi.


,ali je jos gora njihova religioznost i hipokrizija u vezi iste jer ponasanje vecine religioznih graka nema nikakve veze sa dobrim nacelima hriscanske vere.
Baš kao što intelekt nema nikakve veze s ateizmom u nekim slučajevima, jel.
Yo, ho, haul together, hoist the colours high ...
sanja
 
Name: sanja
Posts: 532
Age: 48
Female

Serbia (rs)
Print view this post

Re: Hrvatski/Srpski/Bosanski ?

#23  Postby sanja » Sep 01, 2016 6:35 am

I na temu nacija i nacionalizma, nešto malo od najpametnije javne ličnosti Balkana:A i ovde je lepo napisano:

http://www.slobodnaevropa.org/a/rambo-a ... 18072.html
Yo, ho, haul together, hoist the colours high ...
sanja
 
Name: sanja
Posts: 532
Age: 48
Female

Serbia (rs)
Print view this post

Re: Hrvatski/Srpski/Bosanski ?

#24  Postby Saim » Sep 11, 2016 1:28 pm

Kad vidim ovakve diskusije uvek se pitam šta sam ja po nacionalnosti. Tata mi je rođen u zapadnom (tj. pakistanskim) Pendžabu, ali maternji mu je engleski pošto je odrastao u Americi, Švajcarskoj i Maleziji (gde je išao u američku školu). Mama mi je iz Novog Sada, baka se rodila u Rusiji, a odrasla u Beogradu (a njeni roditelji su bili Slovenka i Crnogorac), dok je moj pokojni deda bio Srbijanac iz Kruševca. A ja odrastao u Australiji; doduše diplomirao sam u Kataloniji, a tamo sam se osećao više kod kuće nego u Australiji. Tečno govorim katalonski i podržavam ideju nezavisnosti Katalonije.

Šta sam ja, dakle? Pendžabac? Pakistanac? Srbin? Jugosloven? Australijanac? Katalonac? Mnogo mi belaca smatra Pakistancem/Indusem jer po njima tako izgledam, međutim osećam jaču vezu prema Srbiji jer govorim srpski od malih nogu, dok sam naučio pendžabski i urdu kao strane jezike. Ali mama i baka se ne izjašnjavaju kao Srpkinje, nego kao Jugoslovenke: kako ja sad da budem Srbin? Tečnije govorim katalonski nego srpski, ali kako da budem Katalonac kad sam tamo samo proveo tri godine? Ipak sam odrastao u Australiji, ali kako mogu da budem Australijanac kad me Australijanci smatraju Indusom ili Arapinom (to im je sve isto) zbog tamne puti i islamskog prezimena?


tsahpina wrote:bosanci kao nacija ne postoje jer su oni tamo ili srbi ili hrvati ili turci.


U Bosni nema Turaka, tj. stanovništva koje govori turskim jezikom. Bosanci (kao i Srbijanci i Crnogorci) islamskog porekla uglavnom zove svoj jezik bosanskim, a po nacionalnosti se izjašnjavaju kao Bošnjaci. Treba to poštovati.
User avatar
Saim
 
Posts: 1138
Male

Australia (au)
Print view this post

Re: Hrvatski/Srpski/Bosanski ?

#25  Postby sanja » Sep 19, 2016 2:11 pm

Saim wrote:Kad vidim ovakve diskusije uvek se pitam šta sam ja po nacionalnosti.


Pa ti si upravo divan dokaz za sav besmisao koncepta nacije. :thumbup:
Yo, ho, haul together, hoist the colours high ...
sanja
 
Name: sanja
Posts: 532
Age: 48
Female

Serbia (rs)
Print view this post

Re: Hrvatski/Srpski/Bosanski ?

#26  Postby sanja » Sep 21, 2016 4:53 pm

malo muzikice :)

Yo, ho, haul together, hoist the colours high ...
sanja
 
Name: sanja
Posts: 532
Age: 48
Female

Serbia (rs)
Print view this post

Previous

Return to Other Languages

Who is online

Users viewing this topic: No registered users and 1 guest